Skip links

Matematik ve Başarı

Öğrenciler bilirler ki, Matematik ve Geometride kötü kaderlerini yenmek için ellerindeki tek araç başarıdır. Başarının öğrenilebilir olduğuna inanıyorum, yeter ki, doğru zamanda ve yerde doğru hamleler yapın. Bu başlangıçta gelecek ile ilgili hedeflerimizi yaparken öncelikle dikkate almamız gereken hususlar vardır. Bu hususlar başarının temel anahtarlarıdır.

“MATEMATİK GEOMETRİ İÇİN BAŞARININ TEMEL ANAHTARI”

Cevat Karakayalı

  • Matematik ve Geometri dersleri için amaçlarınızı net olarak ortaya koymalısınız.
  • Amaçlarınıza göre yaşamınızı ve davranışlarınızı düzenlemelisiniz. Mutlaka tercih olarak değil inanarak çalışmalısınız.
  • Zihin haritanızı iyi tanımalısınız. Düşüncelerinize dikkat etmelisiniz; olumsuz düşünceler olumsuz duygulara, olumsuz duygular olumsuz davranışlara, olumsuz davranışlar olumsuz alışkanlıklara, olumsuz alışkanlıklar olumsuz kişilik yapısının oluşmasına sebep olur. Bu sebepten dolayı olumsuz düşüncelerinizi sene başından itibaren terk edip, yeniden olumlu düşünce yapısına dönüştürmelisiniz. Aksi takdirde, sonucu sizin telafi edilemeyen duruma dönüşür, başarıya ulaşmanız zor olur.
  • Ders çalışma sizin için bir zorunluluk; sıkıcılık olarak değil bir ihtiyaç olarak görmelisiniz ve istekli-hevesli- ilgili olarak ders çalışmalısınız.
  • İlgiyle, yarını düşünerek ve isteklilikle başladığınız Matematik – Geometri derslerini çalışmada dikkat ve konsantırasyon(odaklanma) çok yüksek oranda olacaktır. Böylece daha etkili ve verimli çalışma yapmış olursunuz. Bu durum sizi başarı yolculuğuna götür ve sonunda kazanan siz olacaksınız.
  • Sene başında hemen şunu yapmalısınız. Boş bir kâğıda başarısızlıktaki sebepleri, çalışmanızı olumsuz etkileyen etkenleri, hatalarınızı, olumsuzlukları yazmanızı tavsiye ederim. Mezun olmuş öğrenciler grubu geçen yılın bir değerlendirmesini yapmalı ve başarılı olmamalarının sebeplerini araştırmalıdırlar. Bu yıl geçmişteki hataları yapmamaları için kendilerine söz vermelidirler.
  • Azimli ve kararlı olunmalıdır. Matematik ve Geometri derslerinden kolay vazgeçmemelidirler. Einstein’ın bir sözü var:

“ Çok zeki olduğumdan değil, sorunlarla uğraşmaktan vazgeçmediğimden başarıyorum.”

“Hayat sadece iki şey için güzel; matematiği keşfetme ve öğretme…”

  • “Afrika ya da Hint denizinde bulunan bir adada yaşlı insanlara yapılan üzücü bir “yaşlılık testti” ini A. Mauroois’in kitabında okumuş olmalıyım. Bu testte ada halkı yaşlandıklarını düşünen bir insanın gerçekten yaşlı hale gelip gelmediğini anlamak için, onu Hindistan cevizi ağacının tepesine kadar çıkarır, sonra ağacı bütün güçleriyle sallamaya başlarlarmış. Eğer yaşlı insan ağaçtan düşerse onun ciddi bir şekilde yaşlandığına karar verirlermiş. Maurois’e göre, bu testler aslında bugün de mevcut. Yazara göre “savaşlar generallerin, konserler sanatçıların, genç âşıklar ise çapkınlıkların, öğrenciler için sınavlar” Hindistan cevizi ağaçlarıdır.”Hayat hepimizi farklı şekillerde Hindistan cevizi testine tabi tutuyor. Bazılarımız başarıyla hayata tutunurken, “tutunamayanlar”ımız kendini yerde buluyor. Hayatta tutunabilmek ya da tutunamamak, işte hepimiz için hayattaki en önemli mesele bu olsa gerek!Matematik ve Geometri derslerinden başarılı olmak için, kurallarınızı koyun ve disiplinli bir şekilde çalışın, asla taviz vermeyin. Başaranlar başarılarını, kazanamayanlar bahanelerini konuşurlar.